Infecties, ontstekingen en bacteriële vaginose zijn niet hetzelfde en hebben verschillende oorzaken. Wat ze wél gemeen hebben, is dat ze in elke levensfase kunnen voorkomen. Hormonale schommelingen tijdens de menopauze of de zwangerschap maken de vrouw vatbaarder. Door het verschil te begrijpen en de oorzaken te herkennen, kan je je beter voorbereiden op deze bijzondere levensfases en ongewenste verrassingen voorkomen.
In deze blog lees je alles over de oorzaken van infecties, ontstekingen en bacteriële vaginose, waarom deze vaak voorkomen tijdens de menopauze en zwangerschap, én krijg je praktische tips om ze te voorkomen of te behandelen met de producten van Shinncare.
• Verschil infectie, ontsteking en bacteriële vaginose
• Infecties, ontstekingen en bacteriële vaginose tijdens de menopauze
• Infecties, ontstekingen en bacteriële vaginose tijdens de zwangerschap
• Preventieve tips voor infecties, ontstekingen en bacteriële vaginose tijdens de menopauze en de zwangerschap
Wat is het verschil tussen een infectie, een ontsteking en een bacteriële vaginose?
• Wat is een infectie?
Een infectie ontstaat wanneer ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten het lichaam binnendringen en zich vermenigvuldigen. Het immuunsysteem herkent deze indringers als schadelijk en zet een verdedigingsmechanisme in om de infectie te bestrijden.
• Wat is een ontsteking
Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het immuunsysteem op beschadigingen, irritatie of infecties. Een ontsteking kan dus optreden als reactie op een infectie, maar kan ook worden veroorzaakt door andere factoren zoals verwondingen, auto-immuunziekten of allergische reacties. Het doel van een ontsteking is om het beschadigde weefsel te genezen en de schadelijke stoffen te elimineren.
• Wat is een bacteriële vaginose?
Een bacteriële vaginose ontstaat door een verstoring van de normale bacteriële balans in de vagina, ook wel het microflora van bacteriën in de vagina genoemd.
Heb je tijdens de menopauze meer kans op infecties, onstekingen en bacteriële vaginose?
Infecties, ontstekingen en bacteriële vaginose kunnen in elke levensfase voorkomen en hebben verschillende oorzaken. Tijdens de (peri)menopauze, wanneer hormonale en intieme veranderingen optreden, neemt de kans op deze ongemakken toe.
• Infecties en bacteriële vaginose tijdens de menopauze
Oestrogeen speelt een cruciale rol in het ondersteunen van de vaginale gezondheid. Het zorgt ervoor dat de vaginawand dik, vochtig en elastisch blijft.
Bij een daling van oestrogeen tijdens de menopauze wordt de vaginawand dunner en droger, een aandoening die bekend staat als vaginale atrofie. Dit maakt de vagina kwetsbaarder voor ziekteverwekkers en infecties.
• Veranderde vaginale pH-waarde
Een gezonde vagina heeft een zuur milieu met een lage pH-waarde, wat helpt om schadelijke bacteriën te weren. Tijdens de menopauze stijgt de pH-waarde (minder zuur, meer alkalisch). Dit creëert een omgeving waarin schadelijke bacteriën, zoals die geassocieerd met bacteriële vaginose, makkelijker kunnen groeien.
• Ontstekingen tijdens de menopauze
• Ontstekingen aan de vagina en vulva
Door de afname van oestrogeen wordt de vaginawand dunner, droger en minder elastisch, waardoor de vagina kwetsbaarder wordt voor irritaties en ontstekingen. Deze aandoening staat ook bekend als vaginale atrofie of genitourinaire menopauze-syndroom (GSM).
Net als de vaginawand worden ook de weefsels rondom de urethra (urinebuis) en de blaaswand dunner en droger als gevolg van het dalende oestrogeengehalte. Dit kan leiden tot verhoogde kwetsbaarheid voor ontstekingen.
Wil je meer weten over de verschillende fases van de menopauze, zodat je optimaal voorbereid deze bijzondere levensfase kan ingaan? Kom er hier alles over te weten.
Ben je benieuwd welke intieme klachten ongemakken je verder nog kan verwachten tijdens de menopauze? Lees er alles over in deze blogpost.
Heb je tijdens de zwangerschap meer kans op infecties, ontstekingen en bactiërele vaginose?
Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verhoogde kans op intieme infecties, zoals schimmelinfecties, bacteriële vaginose, en urineweginfecties. Dit komt door hormonale en fysieke veranderingen in het lichaam.
Naast infecties kunnen zwangere vrouwen ook meer last hebben van intieme ontstekingen, vaak veroorzaakt door veranderingen in de afscheiding en verhoogde gevoeligheid.
• Infecties en bacteriële vaginose tijdens de zwangerschap
• Hormonale veranderingen
Tijdens de zwangerschap stijgen hormonen zoals oestrogeen en progesteron, wat invloed heeft op de vaginale flora. Dit kan leiden tot een disbalans en een verhoogd risico op infecties.
• Verminderde immuniteit
Het immuunsysteem past zich aan om te voorkomen dat het lichaam de foetus afstoot. Hoewel dit essentieel is voor een gezonde zwangerschap, maakt het de moeder gevoeliger voor infecties.
• pH-verandering
Tijdens de zwangerschap wordt de vaginale omgeving vaak zuurder. Hoewel dit helpt bij het bestrijden van schadelijke bacteriën, kan het ook een gunstige omgeving creëren voor bepaalde schimmels en andere micro-organismen. Deze disbalans kan leiden tot infecties.
• Ontstekingen tijdens de zwangerschap
• Toegenomen vaginale afscheiding
Een natuurlijke toename van vaginale afscheiding kan zorgen voor een vochtige omgeving, die irritatie en ontstekingen kan veroorzaken.
Wil je meer weten over vaginale afscheiding en intieme irritatie tijdens de zwangerschap? Bekijk dan zeker deze blogpost.
Preventieve tips voor infecties en onstekingen tijdens de menopauze en de zwangerschap.
1. Goede hygiëne
Was de intieme zone dagelijks met lauw water om de natuurlijke balans te behouden. Gebruik een milde reiniger zoals de Intimate Prebiotic Wash van Shinncare, speciaal ontwikkeld om het delicate intieme microbioom te ondersteunen.
De Intimate Prebiotic Wash biedt:
• Milde verzorging met een ontstekingsverlichtend en hydraterend effect.
• Ondersteuning bij hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze of zwangerschap.
• Preventie van infecties en ontstekingen, ideaal bij aandoeningen zoals vaginale atrofie.
Door dagelijks gebruik helpt dit product intieme huidirritaties te verminderen en een gezonde balans te behouden, zodat je intieme ongemakken kunt voorkomen.
Krijg hier nog meer tips over de correcte reiniging van de intieme zone.
2. Ademend ondergoed en goede kledij
Draag ademend, katoenen ondergoed en probeer het dragen van strakke kledij te vermijden.
3. Gebruik verzachtende producten
Verzacht en bescherm je huid met de Intimate Oil Spray Comfort van Shinncare, speciaal ontwikkeld om de intieme zone te hydrateren en te voeden. Deze natuurlijke olie biedt effectieve verlichting bij verschillende ongemakken.
De Intimate Oil Spray Comfort:
• Vermindert irritaties zoals roodheid, gevoeligheid, jeuk en droogte.
• Verzacht droogte en gevoeligheid veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de menopauze, zwangerschap, borstvoeding.
• Hydrateert en voedt de huid om ongemak te verminderen en de huidbarrière te ondersteunen.
Regelmatig gebruik van deze olie helpt om de intieme huid gezond, gehydrateerd en comfortabel te houden, ongeacht je levensfase.
4. Raadpleeg een zorgverlener
Bij symptomen zoals jeuk, een brandend gevoel of ongewone afscheiding is het belangrijk om een arts te raadplegen. Sommige medicijnen zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap, en een veilige behandeling is essentieel. De producten van Shinncare zijn dermatologisch en gynaecologisch onderzocht en ontwikkeld en bestaan enkel uit natuurlijke ingrediënten. De producten van Shinncare zijn veilig voor intiem gebruik en ontwikkeld om jouw microflora te respecteren.
Wil je meer weten over intieme gezondheid of onze producten proberen? Bekijk hier de producten van Shinncare en ontdek de beste verzorging voor iedere levensfase.