index
x

Officieel ben je in de menopauze 12 maanden na je laatste menstruatie. Deze fase vangt gemiddeld aan rond de leeftijd van 52 jaar. Maar wist je dat de perimenopauze al rond de leeftijd van 46 jaar kan beginnen? Lees meer over de 3 fases van de overgang (de menopauzale stadia) in dit artikel.

 

Fase 1: de perimenopauze en de hormonale disbalans (gemiddeld 46 - 51 jaar)

Slaap je slecht, zijn je borsten gespannen of merk je dat je last hebt van stemmingswisselingen? Misschien ben je in de perimenopauze? Tijdens de perimenopauze kan je al te maken hebben met typische "overgangsklachten". Dit komt doordat je hormonen in disbalans zijn (periodes van hoge- en van lage hormoonniveaus volgen elkaar snel op).

Naast de (peri)menopauzale klachten worden je maandstonden onregelmatig en kan je last hebben van hevige bloedingen. Deze periode kan jaren duren en eindigt eens je 12 maanden geen maandstonden meer hebt.

Fase 2: de menopauze en het einde van de vruchtbaarheid (gemiddeld 52 jaar)

Je hebt al 12 maanden lang geen maandstonden meer (zonder andere verklaring). Gefeliciteerd, samen met 310.000 Belgische vrouwen, ben je in de menopauze. 

De menopauze markeert het einde van de vruchtbaarheid en je lichaam probeert in deze fase te wennen aan de lage hormoonspiegels.

Ongeveer 80% van de vrouwen ervaart in deze fase verschillende klachten. Een 50-tal klachten kunnen geassocieerd worden met de overgang. Naarmate je hormoonspiegels verder dalen kan je meer klachten ervaren. 

De meest voorkomende klachten zijn (klik hier voor de volledige lijst):
Opvliegers 
- Slaapstoornissen en stemmingswisselingen
- Gewichtstoename (veranderend silhouet)
- Vaginale droogte
- Urineweginfecties en incontinentie
 

Fase 3: de postmenopauze en de veroudering van de huid (gem. 54-60 jaar)

In deze fase stabiliseren de hormoonspiegels. Het lichaam geraakt gewend aan deze nieuwe realiteit en, bij de meeste vrouwen, nemen de klachten af

Wat niet verdwijnt, is de veroudering van de huid en de slijmvliezen en het toegenomen buikvet

Veroudering van de huid
De vetmantel die onze huid beschermt tegen dehydratatie wordt minder efficiënt wat leidt tot irritatie en jeuk over het hele lichaam (hoofdhuid tot intieme huid).

Het verlaagd oestrogeenniveau zorgt ook voor een verminderde doorbloeding en uitdroging van het vaginale slijmvlies. Vaginale en vulvaire droogheid, jeuk en branderigheid en pijnlijke betrekkingen zijn hier de directe consequenties van.

Toegenomen buikvet

Het metabolisme vertraagt door de verlaagde hormoonniveaus. Een vrouw in de menopauze verbrandt dus minder calorieën. Ook is er tijdens de menopauze een grote verandering in de verdeling van het lichaamsvet (van de armen en de hals naar de heupen en de buikstreek). Je silhouet verandert.