Dit is de correcte manier om je vulva te reinigen (en hoe het niet moet)

Dit is de correcte manier om je vulva te reinigen (en hoe het niet moet)

Welk product gebruik ik het beste om mijn vulva te wassen? Of mag ik überhaupt wel producten gebruiken? En hoe reinig ik mijn vulva dan best? Mag ik daarvoor een washandje gebruiken of doe ik dat met de hand? Het zijn vragen die vrouwen zich ongetwijfeld al eens stellen. Toch wordt er, mede door onzekerheden, niet snel naar een antwoord op die vragen gezocht. Maar wie zit er nu te wachten op ongemakken in de intieme streek als gevolg van een verkeerde verzorging? Shinn legt uit wat jij het beste kan doen om je vulva op de best mogelijke manier te reinigen.

 

In Het Vaginaboek geschreven door seksuologe Goedele Liekens staat het duidelijk omschreven: de meerderheid van de vrouwen zegt dat de vagina het orgaan is waarover ze het minste weten. Maar er is nog meer. Zo beweert het overgrote deel van de vrouwen zich te schamen over hun vagina of hebben ze het moeilijk om het erover te hebben. Gek, want de vagina is een van de zaken die een vrouw ‘vrouw’ maakt en is bijgevolg ook een erg belangrijk orgaan voor zowel het lichaam an sich, maar ook voor de feelgood. Een juiste verzorging heeft niet enkel gevolg op jouw gezondheid, maar ook op de manier waarop jij je voelt.

 

De vagina is een zelfreinigend orgaan

Of de vagina zichzelf reinigt, vraag je? Het antwoord hierop is volmondig “JA”. Maar hoe werkt dat dan juist? Wel, het is voornamelijk de vaginale afscheiding die hier een grote rol in speelt. We leggen het uit.

 

Vaginale afscheiding, ook wel witverlies genoemd, is essentieel voor een gezonde vagina. Een normale vaginale afscheiding bestaat uit het vocht van de vaginawanden (het transsudaat), mucus (slijm) geproduceerd door de baarmoederhals en lactobacillen. Die laatste produceren melkzuur, waterstofperoxide en bacteriocines, en gaan in competitie met ziekmakende organismen.

 

Dit fragiele en uitgebalanceerde ecosysteem wordt het vaginale microbioom genoemd. Uit dat microbioom vloeit een bepaalde zuurtegraad voort, alsook reinigende eigenschappen die  de vaginale streek tegen infecties beschermen.

 

De hoeveelheid afscheiding die je vagina produceert, hangt af van je hormooncyclus. Bij momenten produceer je meer oestrogeen dan op andere, waardoor je de ene dag meer en de andere dag minder afscheiding produceert. Ook je leeftijd heeft hier een sterke invloed op.

 

Mag ik zeep gebruiken om mijn vagina te reinigen?

Als je weet dat je vagina een zelfonderhoudend orgaan is, zou je bijgevolg ook moeten weten  dat je vagina niet al te veel extra’s nodig heeft. De regel is dus: was je vagina enkel met water. Zeep en je vagina gaan niet samen.

 

Mag ik dan helemaal geen producten voor intieme hygiëne meer gebruiken?

“Mag ik dan helemaal geen producten voor intieme hygiëne meer gebruiken?” Uiteraard wel, maar je moet goed weten dewelke en waar je ze aanbrengt.

 

Bij het gebruik van producten voor intieme hygiëne is het belangrijk dat je microbioom niet verstoord wordt. Indien dat wel gebeurd, dan krijgen ongewenste kiemen vrijspel en dreigen klachten als bacteriële infecties of schimmelinfecties. Maar hoe kan je daar dan rekening mee houden? Het antwoord hierop is: weet wat je doet en ga bewust te werk.

 

 Gebruik producten voor de intieme hygiëne enkel uitwendig

In eerste instantie is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen je vulva (buitenste gedeelte van je geslachtsorgaan) en je vagina (binnenste gedeelte).

 

Het reinigen van de buitenkant van je geslachtsorgaan kan perfect met water. Toch kiezen veel vrouwen voor dat beetje meer, en dat omdat het bijvoorbeeld comfortabeler aanvoelt  tijdens je maandstonden. Uiteraard hoeft dat geen probleem te zijn, al is het daarbij wel belangrijk dat je je beperkt tot het gebied om de vagina heen (buitenschaamlippen, uitgangen van urinebuis en vagina) en het perineum (gebied tussen je vagina en anus). Gebruik dus nooit zepen of andere producten aan de binnenkant van je geslachtsorgaan.

 

Meer weten over het onderscheid tussen de verschillende delen van jouw vagina? Je leest het hier.

 

 Kies voor zachte producten

Je vagina heeft een pH-waarde van ongeveer 3,5 tot 4,5. Als je weet dat de meeste douchezepen een pH-waarde van 8 hebben, dan weet je allicht al wat we gaan zeggen: foute boel. Kies dus zachte producten die de specificiteit van je vagina respecteren en een pH-waarde hebben die dichter tegen de waarde van je vagina aanleunt. Mocht er dan toch een kleine hoeveelheid van het product binnenkomen, dan beperk je alsnog het risico op problemen.

 

Wees lief voor je vulvaire huid

De intieme huid is een gevoelige huid. Wees er dus lief voor. Kies daarom voor milde producten met een zachte zeep én zonder allergenen zoals onder andere parfums. Nog een tip: ga voor een middel dat samengesteld is uit zo weinig mogelijk ingrediënten. Zo beperk je het risico op huidreacties.

 

En dan is er nog iets: op en rond de vulva vindt men een veelheid aan afscheidingen die een geurtje hebben. Dat is volstrekt normaal. Probeer ze dus niet weg te wassen, want ze hebben heel wat voordelen. Embrace the wonders of nature.

Terug naar blog