Ceci n'est pas un vagin

Ceci n'est pas un vagin

Vulva, vagina, labia, vestibulum … Er bestaat nog al wat verwarring als het over onze intieme regio gaat. Tijd voor een “bottom-up” approach. Neem een spiegel and have a look! Het voelt misschien wat onwennig maar, you’re definitely not the first one who did this.

 

Laten we stap voor stap te werk gaan. De venusheuvel of ‘mons pubis’ is een vetkussentje dat op het schaambeen ligt en bevat haarfollikels. De hoeveelheid, kleur, textuur, … van het haar is voor iedereen verschillend en varieert van leeftijd tot leeftijd. Het werkt als een zacht buffertje tussen jou en je omgeving.

 

Het gebied tussen de venusheuvel, de liezen en de anus noemen we de vulva. Niet de vagina zoals velen verkeerdelijk denken. De vulva verwijst naar de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw en omvat de buitenste schaamlippen (labia majora), de binnenste schaamlippen (labia minora), de clitoris, en het vestibulum die de uitgang van de urinebuis (urethra) alsook de opening van de vagina (introitus) omgeeft.

 

De buitenste of “grote” schaamlippen, hoewel niet altijd “groter”, zijn 2 huidplooien van vetweefsel die bedekt zijn met schaamhaar. Ze beschermen de opening van de vagina en de binnenste schaamlippen. Groot, klein, kort, lang … de labia majora zijn verschillend van persoon tot persoon. Ze zijn hormoon- en seksueel gevoelig en kunnen zwellen door seksuele opwinding.

 

De binnenste schaamlippen lopen van de clitoris naar de achterzijde van de vagina. Ook zij zijn uniek. Zo varieert de kleur naar gelang de kleur van de huid van de vrouw, de leeftijd of de hormonale toestand. De labia minora zijn dunner dan de majora omdat ze geen vetweefsel bevatten. Ze kunnen gerimpeld of glad zijn en bevatten vaak talgkliertjes en papillen.

 

De clitoris lijkt een klein bobbeltje dat sterke gelijkenissen met de penis vertoont. Maar vergis je niet, het grootste gedeelte van de clitoris zit aan de binnenkant van je lichaam achter de schaamlippen en rondom de ingang van de vagina. Zo werd recent ontdekt dat ook de G-plek aan het begin van je vagina deel uitmaakt van de clitoris. De grootte van de clitoris varieert tussen de 3 en 8 millimeter en wordt harder tijdens seksuele stimulatie.

 

De vagina is het kanaal dat loopt van de baarmoederhals tot de buitenkant van je lichaam. Het kanaal is elastisch en omgeven door bindweefsel, gladspierweefsel, bloedvaten en zenuwen.

 

Bij het bestuderen van de vulva en perineum, zijn de 3 openingen doorgaans duidelijk. Wist je dat er eigenlijk 7 openingen zijn, hoewel vaak niet onmiddellijk zichtbaar? Langs de uitgang van de urinebuis op 1 en 11 uur monden de klieren van Skene uit en langsheen de vagina op 5 en 7 uur de Bartholin-klieren.

 

Beide klieren scheiden vocht uit en spelen een rol bij seksuele activiteit. Of de klieren van Skene verantwoordelijk kunnen zijn voor het vrouwelijk orgasme is nog onderwerp van debat. Hoewel deze klieren dus voornamelijk een positieve rol spelen, kunnen ze ook erg pijnlijk worden indien de klier geblokkeerd geraakt.

 

Niet alleen de betekenis tussen vulva en vagina is erg verschillend. Ook de huid van beide geslachtsdelen zijn niet te vergelijken. Zo lijkt de huid van de mons pubis en de buitenste schaamlippen erg op onze algemene huid. De kleine schaamlippen en de huid rond de vaginale opening bestaat dan weer uit slijmvliezen. De vaginale huid is een complexe samenstelling van slijmvlies, elastische vezels en gladde spieren die sterk worden beïnvloedt door de hormonale status.

 

De Intimate Oil Spray van Shinn biedt een veilige verzorging van de vulva of het uitwendige geslachtsorgaan. Zo kan onze olie worden aangebracht aan de buitenste en binnenste schaamlippen, de clitoris en de huid rondom de vagina-opening. Onze formule is pH-neutraal en beïnvloedt de bacteriële flora van de vagina niet. Daarom kan ons product veilig langsheen de vagina worden aangebracht.

Terug naar blog