To laser or not to laser

To laser or not to laser

Last van hardnekkige of ingegroeide haartjes, of wil je gewoon af van het continu moeten scheren of ontharen? Dan is een laserbehandeling misschien wel iets voor jou. De behandeling wordt steeds populairder, maar sommigen twijfelen ook. Hoe werkt laserontharing en is het wel veilig? En waarom werkt het beter bij de ene persoon dan bij de andere? We lichten toe!

 

De haargroeicyclus, een cyclus in drie fasen

Alvorens we dieper ingaan op laserontharing, is het belangrijk om te weten dat haartjes bij de groei drie fasen doormaken én dat niet alle haartjes even snel groeien. Elk haartje op je lichaam bevindt zich dus in een andere ‘levensfase’.

 

Doordat alle haren zich in een ander stadium bevinden, lijkt het soms alsof ze al een week na het ontharen teruggroeien. Maar eigenlijk gaat het hier gewoon over andere haartjes. Alleen zijn het haartjes die zich in een andere fase van de haargroeicyclus bevinden.

 

In de haargroeicyclus spreken we over drie fasen:

  • De anagene fase of groeiende fase is het eerste deel van de cyclus. Deze fase duurt gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar. 80% tot 90% van de haarzakjes bevindt zich in deze fase.
  • In de catagenefase of de overgangsfase trekt het haarzakje zich terug en maakt het zich los van de haarwortel (dermale papilla). Deze fase duurt gemiddeld een 2 à 3 weken. Ongeveer 1% van al ons haar zit in deze fase.
  • De telogene fase of de rustfase is de laatste fase waarin het haar op ons lichaam zich bevindt. In deze fase, die gemiddeld vier maanden duurt, krijgen we te maken met haaruitval. Minder dan 10% van je haar bevindt zich in de telegone fase.

Na de telogene fase start er opnieuw een anagene fase.

 

Wat is dat, laserontharing?

‘Laser’ is het acroniem voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een hele boterham, maar in essentie komt het erop neer dat lasers sterke en zeer gerichte lichtstralen zijn die in een breed scala aan toepassingen gebruikt kunnen worden. Van communicatie tot navigatie en ja, zelfs ontharing.

 

Bij een laserbehandeling wordt er gewerkt met lasers van medische kwaliteit. Die lasers zetten het licht van de laserstraal, dat aangetrokken en geabsorbeerd wordt door het pigment (melanine) in het haar, om in warmte. Zo worden de haarfollikel en -wortel aangetast en vernietigd.

 

Om een haarfollikel te vernietigen moeten ook de voedingstoevoer en de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de regeneratie van het haar vernietigd worden. Daarvoor is een temperatuur van ongeveer 70 graden Celsius nodig.

 

Waarom groeit mijn haar toch terug na een laserbeurt?

Velen onder ons kiezen voor een laserontharing opdat we nooit meer moeten scheren of trimmen. Toch kan het zijn dat er op termijn alsnog haren teruggroeien. Daar zijn drie redenen voor:

  1. Enkel het haar dat zich in de anagene fase of groeifase bevindt, kan succesvol vernietigd worden. Daarom is een opeenvolging van behandelingen nodig om alle haartjes te kunnen verwijderen.
  2. Daarnaast kan enkel het haar dat voldoende pigment heeft, worden behandeld. Hoe donkerder en zwaarder het haar, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te vernietigen. Maar hoe lichter en fijner het haar, hoe moeilijker het te verwijderen is.
  3. Tot slot speelt ook de huidskleur een rol. Heb je een lichte huid? Dan kan je behandeld worden met een hoge intensiteit. Heb je een donkerdere huid? Dan bestaat het risico op brandwondjes. Een laser herkent het verschil niet tussen pigment in de huid en pigment in het haar. Daarom is het aan de specialist om de laserintensiteit individueel aan te passen.

    Is laserontharing veilig? 

    Over het algemeen wordt aangenomen dat ontharen met de laser een veilige behandeling is. Een grote meerderheid van onderzoekers ziet geen gezondheidsrisico’s op de lange termijn en ook op de korte termijn zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.

     

    Hoewel de juiste voorzorgsmaatregelen heel wat kunnen inperken, brengt het gebruik van krachtige laserstralen vanzelfsprekend een aantal risico’s met zich mee. Bescherm dus zeker je ogen, werk met kwalitatieve machines en gebruik de juiste en vooral milde producten.

     

    Daarnaast raden een aantal specialisten een goede luchtcirculatie en –zuivering aan en adviseren ze om een lasermasker (speciale bril) te dragen tijdens de behandeling. Op die manier bescherm jij jezelf tegen de talrijke minuscule deeltjes die in de lucht vrijkomen tijdens de behandeling.

     

    Wat zijn de contra-indicaties van laserontharing? 

    Voor elke behandeling worden omstandigheden grondig nagegaan en wordt er gekeken welke mogelijke effecten een behandeling op bepaalde omstandigheden heeft. Zo zijn er voor een laserbehandeling enkele effecten waarmee je zeker rekening moet houden:

    • We hebben het al eens vermeld, maar laserontharing is niet aangewezen op een gebruinde huid of op een donkerdere natuurlijke huidskleur. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven alvorens je de behandeling ondergaat. Je plant je laserbehandeling dus best in minder warme en niet-zo-zonnige periodes.
    • Zorg ervoor dat je geen fotosensibiliserende medicatie (zoals roaccutane tegen acne) neemt op het moment dat de behandeling plaatsvindt.
    • Blijf weg van laserbehandelingen als je aan een huidaandoening of -letsel zoals ulcers, herpes en dergelijke, lijdt;
    • Ook op tatoeages werkt de behandeling niet goed;
    • Zwangerschap is een relatieve contra-indicatie voor een laserbehandeling. Hoewel laserontharing veilig is voor de groeiende vrucht, is het de huid van de moeder die onvoorspelbaar kan reageren op de behandeling. Om die reden is een lasering bij zwangere vrouwen niet aangewezen.

     

    Last van irritatie na laserontharing? 

    Bij een laserontharing worden de haarfollikels en -wortels vernietigd. Maar gezien je haar ook rechtstreeks verbonden is met je huid, kan een behandeling ook lichte klachten zoals irritatie, jeuk of een ongemakkelijk gevoel in de behandelde gebieden veroorzaken. Het zijn vooral mensen met lichte of fijne haren, of met een donkere huid die er vaak meer hinder van ondervinden.

     

    Om kwaaltjes te voorkomen en verlichten, gebruik je de Intimate Oil Spray van Shinn. Hiermee verzacht je de huid tussen en na elke laserbeurt. Onze formule voedt, herstelt en beschermt de intieme huid op een veilige manier. De Intimate Oil Spray is uniek, natuurlijk en vegan.

     

    Voor meer informatie klik hier.

     

    Terug naar blog