Hoe komt het dat ik meer intieme ongemakjes ondervind tijdens de zwangerschap?

Hoe komt het dat ik meer intieme ongemakjes ondervind tijdens de zwangerschap?

Als vrouw ervaren we nu en dan al eens ongemakjes in de intieme regio: we krijgen te maken met ingegroeide haren of jeuk als gevolg van ontharing, maar ook steeds terugkerende maandstonden en vaginaal- of witverlies horen daarbij. Voor zwangere vrouwen is dat niet anders. Vaak krijgen ze zelfs nog meer last van bepaalde kwaaltjes. Shinn legt uit hoe dat komt.

 

Hoe komt het dat ik meer vaginale afscheiding heb tijdens de zwangerschap? 

Tijdens de zwangerschap ondervinden veel vrouwen een toegenomen vaginale afscheiding. Hoewel vrouwen zich daar vragen rond stellen, is dat helemaal normaal en zelfs wenselijk! Over het algemeen is een vaginale afscheiding wit of kleurloos, niet-irriterend en relatief geurloos.

 

De toename in vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen (toegenomen oestrogeen) en biedt een bijkomende bescherming tegen infecties. De zogenaamde ‘plug’ of slijmprop die zich tijdens de zwangerschap rondom de baarmoederhals vormt, zorgt voor een extra barrière tussen de vagina en de groeiende baby.

 

Is de afscheiding geel, groen, bruin of rood en/of heeft het een onaangename geur? Dan heb je mogelijks te maken met een infectie. In het geval dat de afscheiding erg waterachtig is, dan kan het zijn dat je vruchtwater verliest. Contacteer in beide gevallen je vroedvrouw of arts.

 

Waarom heb ik meer last van intieme irritatie tijdens de zwangerschap?

Naast een inwendige infectie in het geval van een gekleurde vaginale afscheiding, kan afscheiding ook leiden tot irritatie aan de uitwendige geslachtsdelen. Zo is het mogelijk dat je tijdens de zwangerschap ongemakken zoals roodheid of jeuk ervaart.

Tijdens de zwangerschap krijg je niet alleen te maken met meer vaginale afscheiding, ook vinden er hormonale veranderingen plaats, krijgen de vagina en de schaamlippen een grotere doorbloeding en komt er meer druk op de bekkenbodem te staan. Hierdoor kunnen de vagina en vulva zwellen en kan het bijgevolg gebeuren dat je kleine hoeveelheden urine verliest. Dit alles kan leiden tot klachten zoals irritatie of een branderig gevoel. Ondervind je kwaaltjes? Wij geven hier alvast een aantal tips:

  • Blus je huid met koud water of kompressen;
  • Gebruik producten voor de intieme hygiëne enkel uitwendig. Kies voor zachte producten die de zuurtegraad respecteren;
  • Onthoud dat je intieme regio zelfreinigend is en weinig nood heeft aan extra producten. Tijdens de zwangerschap wordt alles gevoeliger en producten die je voor de zwangerschap gebruikte, kunnen mogelijks minder goed verdragen worden;
  • Draag katoenen ondergoed gewassen zonder wasverzachter en laat je niet afschrikken om het ondergoed soms achterwege te laten (bv ’s nachts);
  • Draag geen te strakke kleding;
  • Vermijd het voortdurende gebruik van inlegkruisjes;
  • Herstel en bescherm de huid met een veilige en verzachtende formule.

 

Meer weten over intieme hygiëne? Bekijk wat Shinn voor je in petto heeft.

Terug naar blog